Gluten a samopoczucie

Dieta bezglutenowa znajduje coraz większą rzeszę fanów. Do tej pory decydowały się na nią wyłącznie osoby uczulone na gluten – dziś się to zmienia.

Od lat moda wśród gwiazd zza oceanu na życie bez produktów mącznych powoli zbiera żniwo w Europie. Oprócz właściwości zdrowotnych, świetnie działa na samopoczucie.

Ból brzucha, wzdęcia, biegunka, czy nudności występujące po jedzeniu mogą być objawem nadwrażliwości na gluten, czyli choroby zwanej celiakią. Wtedy wskazana jest dieta.

Coraz częściej osoby zdrowe decydują się także na odstawienie produktów mącznych, bo ich zdaniem czują się wówczas lepiej. Odstawiając wskazane produkty, samopoczucie powinno zaczyna się poprawiać, a odruchy fizjologiczne normować.

Już samo zniknięcie objawu przejedzenia po posiłku i zgagi jest sporym sukcesem. Przechodząc na dietę bezglutenową, z codziennego menu należy wykreślić produkty mączne, czyli np.

chleb, makaron, ciasta, pizzę. Zawsze przed zakupem konkretnego produktu należy przeczytać etykietkę, ponieważ większość dostępnych na rynku produktów zawiera gluten.

.